<p>Een fragment uit de Hurnse dorpsfilm. Bij de productie ging nogal eens iets fout, maar er werd vooral veel gelachen, ook door de makers.</p>

Een fragment uit de Hurnse dorpsfilm. Bij de productie ging nogal eens iets fout, maar er werd vooral veel gelachen, ook door de makers.

Dorpsfilm met Hurnse humor en traan

De Dorpsfilm Hurwenen is klaar. Ook al had de productie ervan de nodige voeten in aarde, het resultaat mag er zijn. Interviews met Hurnse inwoners in combinatie met beelden van markante gebouwen en het landschap aan de Waal geven een prachtige impressie van het dorp anno 2020.

door Loeki Bruinink

Hurwenen - De eerste complimenten heeft het filmteam al binnen. Bernard van Doorn, Mariëtte Cabannes, Gerjo de Jong, Corinda Wijgerse en Dré van Ballegooijen zijn er blij mee. “We zijn tenslotte maar amateurs.” In opdracht van de dorpsraad gingen zij begin 2019 aan de slag met de productie van de film, die het huidige tijdsbeeld in Hurwenen moest vastleggen voor deze en volgende generaties. Subsidie, sponsoring en donaties – onder ander tijdens de Nacht van Hurne – maakten dat mogelijk.

Langlopend project
De productie verliep niet zonder slag of stoot. “Er ging veel meer tijd in zitten dan we hadden gedacht. Op één zaterdag konden we hooguit twee interviews op locatie doen. Het werd wel een heel langlopend project!” Ze kregen er zelfs stress van. “Maud Hawinkels was aanvankelijk onze scriptschrijver en regisseur. Zij zorgde ervoor dat we koers hielden. Door omstandigheden viel zij echter uit en raakten we de regie kwijt. Zat er nog wel lijn in al die opnamen?” Dat wekt wellicht de indruk dat het resultaat te wensen overlaat. Niets is minder waar. De film is een Hurns feestje. De professionele camera- en montageman André Versteeg hield het hoofd koel en bracht al die film-uren terug tot een waardevol document van bijna 120 minuten. Het plezier van de makers spat er vanaf. Ze blijven zichzelf bij het ondervragen van hun kleurrijke buurtgenoten. Jong en oud verschijnen in beeld, in de omgeving waarin ze zich het prettigst voelen. Soms wat onwennig, vanwege de camera. Maar al gauw vertellen ze vol enthousiasme wat Hurwenen voor hen betekent. Een uitzondering daargelaten: soms is het moeilijk om iets onder woorden te brengen wat zo vanzelfsprekend is.

Omdat iedereen elkaar kent, ontstaat een echt dorpssfeertje. Met ruimte voor Hurnse humor en oprechte emotie. Neem de natuurliefhebber die wel hele rare vogels spot in De Kil, de voormalige melkboer die geëmotioneerd een limerick voordraagt of de dorpssinterklaas die goed in de gaten houdt wie zijn koekjes opeet.

De interviews worden afgewisseld met (drone)beelden van het landschap en markante gebouwen. "Hurwenen mag dan een dorpje met 866 inwoners zijn, het heeft wel een prachtige molen, het unieke natuurgebied De Kil als achtertuin, strandjes aan de Waal en een rijk verenigingsleven. Die rust, vrijheid en gezelligheid maken van Hurwenen een dijk van een dorp.” De opzet van de makers is geslaagd. "Wie over vijftig jaar de film bekijkt, krijgt een mooi beeld van Hurwenen rond 2020, met bloopers en al.” Corona dwarsboomde helaas een feestelijke lancering.

Bestel via dorpsraadhurwenen@gmail.com of 06- 462 059 39.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden