<p>Dirk Muller met het boek &#39;Ontdekken is genieten&#39; op een van zijn favoriete plekken in de Bommelerwaard: de Gamerensche Waard.</p>

Dirk Muller met het boek 'Ontdekken is genieten' op een van zijn favoriete plekken in de Bommelerwaard: de Gamerensche Waard.

(Foto: Loeki Bruinink)

Al 45 jaar ontdekken en genieten

Natuurwacht Bommelerwaard viert dit jaar haar 45-jarig bestaan. Een sober feestje, dankzij corona. Maar met de verschijning van het boek ‘Ontdekken is genieten’ komt er toch een feestelijke strik om dit jubileumjaar. Bestuurslid Dirk Muller, schrijver van het boek, legt midden in de Gamerensche Waard uit waarom variatie in de natuur zo belangrijk is.

door Loeki Bruinink

Gameren - Oktober is niet de maand waarop je veel bloeiende planten kunt verwachten. Toch komen we er in de Gamerensche Waard nog wel een paar tegen. De teunisbloem bijvoorbeeld. Die wordt ook wel nachtkaars genoemd, valt te lezen in het boek ’Ontdekken is genieten’. Dit boek, geschreven door bestuurslid Dirk Muller, bracht Natuurwacht Bommelerwaard begin oktober uit. Opgedeeld in de maanden van het jaar, geeft Muller aan de hand van zijn prachtige natuurfoto’s informatie over de diverse planten en dieren die hij tegenkomt in de Bommelerwaard.

Wie de Natuurwacht op Facebook volgt, is al bekend met die foto’s en teksten. In de ruim tien jaar dat Muller lid is van deze lokale natuurvereniging verzamelde hij zoveel materiaal, dat besloten werd er een boek van te maken. Dat deed hij met hulp van andere leden. Harry Kolman gaf het vorm en Ineke Marree en Metteke de Vries zorgden voor de leesbaarheid. ‘Ontdekken is genieten’ is een ode geworden aan de biodiversiteit in de Bommelerwaard. Een onderwerp waar de Natuurwacht zich al 45 jaar sterk voor maakt.

Lopend door de Gamerensche Waard, wijst Muller op de aanwezige planten en sporen van dieren. Het is een beetje zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Je gaat het pas zien, als je het door hebt’. Die teunisbloem bijvoorbeeld, opent in het bloeiseizoen elke avond een nieuwe bloem en lokt daarmee nachtvlinders. Die vlinders zorgen voor de bestuiving van deze plant. Ze hebben elkaar dus nodig. En zo geldt dat ook voor andere planten en dieren. Vandaar het belang van veel variatie in soorten.

De geplande feestelijke presentatie van het boek gaat vanwege de aangescherpte coronarichtlijnen niet door. Die zou op het Cambium College plaatsvinden. Niet alleen omdat Muller daar biologiedocent is, maar ook omdat leerlingen van deze middelbare school meewerkten aan het boek. Zij maakten voor het vak Nederlands gedichten over hun natuurervaringen. Twaalf daarvan werden geselecteerd om iedere maand die Muller in zijn boek behandelt in te leiden.

Leden van Natuurwacht Bommelerwaard kunnen het boekje een dezer dagen in hun brievenbus verwachten. Daarnaast is het te koop via de website van de vereniging. Wie lid wordt, ontvangt een gratis exemplaar. Muller hoopt dat het boekje zorgt voor nog meer natuurbeleving. Hoewel hij de Gamerensche Waard bijna als zijn achtertuin beschouwt – tijdens de lockdown streamde hij er zelfs zijn biologielessen – verrast de natuur hem daar ook nog vaak. Hij geniet van elke ontdekking. Hopelijk blijft hij deze ook in de toekomst met ons delen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden