<p>Bianca Hooijmans heeft de pony Martinus vernoemd naar haar overleden vader, Tinus Hooijmans.</p>

Bianca Hooijmans heeft de pony Martinus vernoemd naar haar overleden vader, Tinus Hooijmans.

(

Foto: Truus Peters

)

Pony Martinus is een eerbetoon aan Tinus

Tussen de 19 pony’s van Bianca Hooijmans en Piet Gelton loopt de twee-jarige hengst Martinus, een eerbetoon aan Tinus Hooijmans, de vader van Bianca.

door Truus Peters

Velddriel - “Deze hengst, Martinus, is in 2018 geboren, een jaar na het overlijden van mijn vader Tinus. Hij was altijd bij de pony’s, de hele dag door, jaar in jaar uit. Volgens de lijst van stamboekvee kregen alle nieuwgeborenen in 2018 de naam die begon met een letter M. En mijn vader heet officieel Martinus, roepnaam Tinus”, zegt Bianca een beetje geëmotioneerd. “Ik mis hem nog steeds.”

In de wei grenzend aan de Provincialeweg in Velddriel lopen 19 pony’s, vanaf 4 maanden tot de leeftijd van 21 jaar. Martinus loopt in een aangrenzend stuk wei als hengst. Gelton en Hooijmans zijn dagelijks te vinden in de wei. Zelfs op de verjaardag van haar dochter die 20 jaar werd zijn ze bij hun dieren. Hun zoon is 23 jaar. “De dieren horen onze auto altijd aankomen en komen ons tegemoet.” Beiden hebben maar één doel: veel aandacht en liefde voor de dieren, verzorging, mest wegwerken, even eggen, de dieren voeren en zorgen voor water. Als het gras kort gegeten is, gaan ze naar het aangrenzende weiland. Aan de rand van het weiland staat een schuurtje waar de pony’s kunnen schuilen bij slecht weer.

“Ja”, zegt Hooijmans, “ik praat altijd met de pony’s. Dat deed ik al met de koeien bij mijn oma waar ik als klein kind ben opgevoed. Voordat ik naar school moest, ging ik de stal in en praatte met de koeien. Dat was elke dag mijn moment met de dieren. Tien jaar geleden zat hier in de wei een verwilderde zwarte kat. Hij is nog hier. Ik praat ermee, hij krijgt zijn eigen brokjes. Hij hoort bij ons en is niet meer weg te denken.” Dierendag is de gedenkdag van de Heilige Franciscus. Hij praatte volgens de legenden met de dieren. “En dat doe ik ook iedere dag als ik hier ben bij mijn pony’s. Ja, de dieren zijn onze vrienden en daar praat je toch ook mee?”

De pony’s vieren elke dag dierendag vol met liefde. De vele voorbijgangers kijken met genoegen naar dit lieflijk tafereel. Sommige stappen zelfs van de fiets af om foto’s te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden