<p>Wethouder Peter de Vries en voorzitter van ondernemersvereniging de Zandmeren Kees de Jong openen tijdens de livestream het wandelpad.</p>

Wethouder Peter de Vries en voorzitter van ondernemersvereniging de Zandmeren Kees de Jong openen tijdens de livestream het wandelpad.

(

Foto: Loeki Bruinink

)

Lopen langs praatpaal en 'gluurtoren'

De gemeente Maasdriel heeft een sombere herfstdag uitgekozen om het wandelpad de Zandmeren officieel te openen. Gelukkig is het maandagochtend 28 september ook mogelijk de opening op Facebook te volgen. Zo’n veertig mensen maken van deze optie gebruik. Zij merken dat de livestream qua geluid niet vlekkeloos verloopt. Qua beeld krijgen ze echter een goede indruk van het natuurlijke wandelpad dat rond de recreatieplas en deels langs de Maas loopt.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Vanaf de parkeerplaats onder aan de Hoenzadrielsedijk is het nog een aardig eindje lopen naar de uitkijktoren, waar het wandelpad officieel zal worden geopend. Wethouder Peter de Vries, die vandaag zijn zieke college Jan-Hein de Vreede waarneemt, heeft zijn kaplaarzen er bij aangetrokken. En ook Kees de Jong, voorzitter van ondernemersvereniging De Zandmeren, heeft zich gewapend tegen de voorspelde regenbuien. Maar de paraplu in zijn hand blijft ongebruikt, want ondanks de dreigende wolken blijft het droog.

Lopend langs koeien en braamstruiken, spreken Peter de Vries en Kees de Jong over de ontwikkeling van dit gebied. Hier wordt al sinds jaar en dag gewandeld, tussen de recreatieplas en de Maas. Dat is niet nieuw. Maar op de landtong liep je voorheen vast en moest je uiteindelijk terugkeren. Het Zandpontje bracht daarin vorig jaar verandering en legde de verbinding met het recreatiegebied aan de Zandstraat. Zo ontstond een wandelpad rond de plas met een lengte van 5,2 kilometer.

In de afgelopen maanden is dit deels onverharde pad, niet geschikt voor rolstoelen en rollators, aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers, mét behoud van het natuurlijke karakter. Het is een project van de ondernemersvereniging de Zandmeren en de gemeente, in overleg met de inwoners van Maasdriel en Rijkswaterstaat.

Deze maandag ligt het wandelpad er nogal verlaten bij. Maar het is niet moeilijk voor te stellen dat kinderen hier hun hart kunnen ophalen. Alleen de overtocht met het trekpontje is al een avontuur. En het vervolg van de route over de landtong langs de recreatieplas – met goed zwem- en viswater - kent spannende onderbrekingen, zoals een glijbaan, volleybalveld, praatpaal, stapstenen en uitkijktoren. Die uitkijktoren is meer een uitkijkpost, zo blijkt deze maandagochtend. “Een gluurtoren”, grapt de wethouder. Samen met Kees de Jong beklimt hij de paar treden van de houten stellage, gebouwd rondom een wilg, direct aan de Maas. Vandaaruit overzien ze het gebied. Daarmee is de opening van het wandelpad rond de Zandmeren officieel een feit en komt de livestream ten einde.

Als straks de omgevingsvisie is vastgesteld, kan het gebied verder worden ontwikkeld, aansluitend op het Masterplan Maas. Rond 2030 moet het dé toeristische hotspot aan de Maas zijn. Met wandelgebieden die op elkaar aansluiten en genoeg mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.

Facebook: Recreatiegebied de Zandmeren

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden