On-kruid: Rode klaver

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Er iets bijzonders met de rode klaver. Als je goed kijkt, zie je op de blaadjes een ‘v’ staan. Deze v’s stonden in de volksmond voor: Voer Voor Vee, omdat rode klaver voor dieren een eiwitrijke bron is. In de 16e eeuw werd rode klaver in Nederland ingevoerd als landbouwgewas. Rode klaver werd niet alleen voor veevoer gebruikt, omdat de wortels ook stikstof aanmaakte gebruikte men het ook als grondverbeteraar. Dat is men blijven doen tot kunstmest werd uitgevonden en tot men genoeg drijfmest had om de grond te bemestten.

Zijn Latijnse naam ‘Triofolium’ betekent drie blaadjes en deze stonden in de katholieke kerk eeuwenlang symbool voor de vader, de zoon en de heilige geest. Het katholieke deel van Ierland heeft nog steeds het klaverblad als nationaal symbool.

Ook medicinaal heeft rode klaver veel te bieden. Het is ontstekingsremmend, slijmoplossend en weerstand verhogend. Gebruikt u bloedverdunners? Gebruik dan geen rode klaver.

Thee gezet van rode klaver dronk men vroeger ook om overgangsklachten (opvliegers en transpireren) te verminderen. Voordat zwarte thee betaalbaar werd, dronk men veel rode klaverthee. Gebruik voor de thee wat rode klaverbloemen, giet hier niet meteen kokend water overheen, en laat het even trekken. Omdat je de bloemen makkelijk kunt drogen, kun je er ook thee van zetten buiten het bloeiseizoen. Laat het dan iets langer trekken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden