<p>Voorlopig bestuur Dorpsraad Kerkdriel: Chris Ackermans, Jacqueline Piels, Theo de Rouw, Bertus de Leeuw, Mieke Boas en Dave van Hummels.</p>

Voorlopig bestuur Dorpsraad Kerkdriel: Chris Ackermans, Jacqueline Piels, Theo de Rouw, Bertus de Leeuw, Mieke Boas en Dave van Hummels.

'Samen hopen we meer te bereiken'

De grootste kern van Maasdriel heeft een dorpsraad. De zeven initiatiefnemers nodigden hun dorpsgenoten uit om vorige week woensdag aanwezig te zijn bij de aftrap in De Kreek. De toevoeging ‘in oprichting’ is na die avond verdwenen. Het voorlopig bestuur van Dorpsraad Kerkdriel kan aan de slag. Genoeg thema’s vragen om aandacht.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Kerkdriel is een van de laatste kernen in Maasdriel die een dorpsraad krijgt. Theo de Rouw, Bertus de Leeuw, Mieke Boas, Chris Ackermans, Dave van Hummel, Jacqueline Piels en Paul Brekelmans hebben zich daarvoor sterk gemaakt. De aftrap zou afgelopen maart in het Driels Museum plaatsvinden. Maar door corona verschoof dat naar woensdag 23 september in De Kreek. Drielenaren hebben deze avond hun visie kunnen geven op de dorpsraad en de wijze waarop deze positief en optimaal kan worden ingezet. Daarnaast zijn verschillende thema’s besproken waarover de raad zich kan buigen.

Wie met de initiatiefnemers rond de tafel zit, snapt dat de dorpsraad vol aan de bak moet. Theo de Rouw en Chris Ackermans zitten op één lijn als het gaat om de ergernissen in Kerkdriel. “Ons dorp kan zo mooi zijn. Dat was het vroeger ook. Maar nu verslonst het. En daar moet wat aan gedaan worden. Als dorpsraad zouden wij bijvoorbeeld kunnen zorgen voor meer groen op straat en een goede visie op verkeer.” Mieke Boas verhuisde ooit naar Kerkdriel om de problemen van de grote stad te ontvluchten. Maar ze merkt nu dat deze ook hun intrede in het dorp hebben gedaan. “Tegenwoordig moet ik mijn huis goed afsluiten en voel ik me regelmatig niet veilig als ik in het donker naar huis fiets.” Vooral ’s avonds verandert het straatbeeld van het dorp, weet ook Dave van Hummel. Hij stoort zich daarnaast aan het zwerfafval.

Samen met Bertus de Leeuw, Jacqueline Piels en Paul Brekelmans hebben Theo, Chris, Mieke en Dave zich de afgelopen tijd ingezet voor de oprichting van de dorpsraad. “De afstand tussen gemeente en burger wordt steeds groter. Daar kan de dorpsraad verandering in brengen. Onze enquête op Facebook eerder dit jaar gaf al een goed beeld van de kwesties die in Kerkdriel spelen. Die betreffen vooral de veiligheid, groenvoorziening, sociale woningbouw en openbare voorzieningen in ons dorp.” Paul Brekelmans vertegenwoordigt als twintiger de stem van de jeugd. “We hopen dat meer jongeren actief worden in de dorpsraad. Zij weten immers het beste aan welke voorzieningen de jeugd behoefte heeft.”

De dorpsraad fungeert als klankbord voor inwoners en moet haalbare doelen stellen, aldus de initiatiefnemers. “We hebben inmiddels een voorlopig bestuur en gaan nu werkgroepen vormen rond bepaalde onderwerpen. Betrokken inwoners kunnen zich daarbij aansluiten. Het moet schoner, veiliger, groener en sfeervoller in Kerkdriel. Samen hopen we meer te bereiken.”

Reageren of aanmelden? info@dorpsraadkerkdriel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden