De jonge crew van De Brug doet op de Bommelse Stadswallen arbeidsvaardigheden op die van pas komen tijdens hun stage.
De jonge crew van De Brug doet op de Bommelse Stadswallen arbeidsvaardigheden op die van pas komen tijdens hun stage.

Brugleerling zet bolwerk in bloei

Leerlingen van praktijkschool De Brug plantten de afgelopen dagen duizenden sneeuwklokjes op de gerenoveerde Stadswallen in Zaltbommel. Rond de muziektent assisteerden zij de Bolwerkers drie dagen lang bij deze immense klus. Het mes snijdt bij dit project aan veel kanten. Want alle betrokkenen profiteren ervan. Net als de parkbezoekers, die komende winter al kunnen genieten van een bloemenzee.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Het is donderdagmiddag druk op het Lage Singelbolwerk. Acht leerlingen van praktijkschool De Brug zijn aan het werk op de helling rondom de muziektent. In afgebakende vakken prikken ze vlaggetjes op de plekken waar ze bloembollen moeten planten. Schoppen verdwijnen in de grond. Bolletjes worden onder de aarde geduwd. Het zijn sneeuwklokjes; dubbele en enkele. Duizenden stuks. Die moeten al komende winter hun kopjes boven de grond steken en het bolwerk opfleuren.

Extra handen
Van dit bloembollenproject worden alle betrokkenen blij. Allereerst de gemeente Zaltbommel – de initiatiefnemer - die bij het opknappen van het Virieupark alle steun goed kan gebruiken.
Voor de Bolwerkers, belast met het dagelijks onderhoud van de Stadswallen, is assistentie heel welkom. Dankzij de extra handen kunnen ze de 20.000 bollen op tijd de grond in krijgen.
Ook praktijkschool De Brug is in haar nopjes met het project. Het biedt haar leerlingen de mogelijkheid om arbeidsvaardigheden op te doen. Voor de jongens en meiden betekent het een goede voorbereiding op hun stage.
De parkbezoekers zullen vooral blij zijn met het resultaat: rond februari zorgen de bloeiende bollen voor een bloemenzee.

Het is de tweede keer dat leerlingen van De Brug in actie komen op de Stadswallen. Vorig jaar plantten ze wilde narcissen op het Oranje Bolwerk. Dat was een succes. Dit jaar zijn de sneeuwklokjes aan de beurt. De acht derdejaarsleerlingen die deze donderdag bezig zijn, hebben er schik in. Het is beter dan binnen zitten, vinden Abdi en Aung. Hoewel Madiatu liever bij de Hema werkt: “Daar ga ik straks stage lopen.” En Lucas zou de schop graag verruilen voor zwaarder materieel. “Geef mij maar een trekker en een kraan.”

Extern arbeidstrainer Guus Hogerwerf bekijkt goedkeurend de inzet van zijn leerlingen en geeft links en rechts aanwijzingen. “Dit is een prima manier om ze voor te bereiden op hun stage. Ze leren basisvaardigheden als op tijd komen, fysiek bezig zijn, netjes werken, werktempo houden en samenwerken.” Hij grinnikt: “Hun mobieltjes hebben ze moeten inleveren. Want ik wil dat ze met elkaar praten en niet zwijgend op die schermpjes zitten te kijken. Er is trouwens geen onvertogen woord gevallen, toen ze werden ingenomen.”

Net als collega Jacques van der Hee is hij blij met dit soort trainingsplekken. Ook bij een transportbedrijf, tuinder en voetbalvereniging kunnen hun leerlingen ervaring opdoen. “En als De Brug straks is verhuisd naar de Waluwe, nemen ze daar het onderhoud rond de sporthal en het waterpark voor hun rekening.”

Vermeerderen
Dat vandalen een paar dagen geleden moedwillig groen op de bolwerken hebben vernield, vindt Moniek Biezeman intriest. Des te blijer wordt de projectmedewerker Stadswallen van de inzet van de leerlingen.
“Rond februari zullen de bollen die zij nu planten in bloei staan. De komende jaren zullen de sneeuwklokjes zich vanzelf vermeerderen.” De kans is groot dat ook de leerlingen van De Brug vaker terugkeren op de bolwerken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden