Prins Gijs XVI informeert samen met gebarentolk Monique 't Malse Arckeldurp
Prins Gijs XVI informeert samen met gebarentolk Monique 't Malse Arckeldurp

Carnaval gaat door in Ammerzoden

Hoewel het nog lange geen elf-elf is maakt zuidelijk Nederland zich al zorgen over het carnaval 2021. Komt er een carnaval? In welke vorm komt er een carnaval? En is de bevolking bereid carnaval te vieren? Deze vragen zijn wel de meest gestelde op dit moment. Ook in Ammerzoden, het carnavalshart van de Bommelerwaard, is de organisatie al zoekende naar datgene wat wel kan binnen de geldende coronavoorschriften.

Ammerzoden - Als een echte ‘Mark Rutte’ sprak Prins Gijs XVI zijn onderdanen toe op de belegde persconferentie afgelopen vrijdag. “We moeten toch proberen op een zo ludiek mogelijke wijze er iets van te maken”, vertelt de kersverse nieuwe voorzitter Rick de Tappende Tuinman mij toe. “We moeten denken in mogelijkheden en vooral proberen te kijken wat er wel kan.” De boodschap die Prins Gijs XVI mocht brengen namens de organisatie was dat er achter de schermen al volop nagedacht wordt over een alternatief programma. De vraag of carnaval doorgaat werd dan ook resoluut beantwoord tijdens de persconferentie. “Carnaval gaoi altijd dur. Carnaval staat op de kalender, net als Kerstmis, Pasen en de ramadan.” Dit was in eerste instantie de strekking van de boodschap. Inhoudelijk was er nog niet concreet iets te melden, maar zoals ook in Den Haag zullen er meerdere persconferenties volgen als er nieuws te melden is. Voor het tonpraatgala ziet ‘t Malse Arckeldurp mogelijkheden op meerdere locaties om vervolgens de kletsers te laten rouleren. Wat het Lange Hein Festijn betreft zou dit ook kunnen gebeuren ter afwisseling van de kletsers. De optocht zal waarschijnlijk geen doorgang vinden in de huidige vorm maar de Arckeldurpers willen proberen de bezoekers rond te laten trekken in plaats van de wagens en de loopgroepen. Bas den Houteren Dwaas mocht hier zijn zegje over komen doen en deed dit op zijn geheel eigen doldwaze wijze met de nodige bloopers waarvan de regie vond dat deze ook gedeeld mochten worden. Carnaval is nu eenmaal een feest met een knipoog. De organisatie denkt dat er voor de kinderen wel een mooi programma te bedenken is, gezien deze groep minder beperkingen heeft voor het coronavirus. De ouderen daarentegen zijn natuurlijk een veel kwetsbaardere groep. Het wordt een lastigere opgave om hen een leuk carnavalsfeest aan te bieden.

Kortom, er is nog genoeg om over te vergaderen in het Arckeldurpse. Mocht je de persconferentie nog niet gezien hebben, dan staat hij online op de facebookpagina van Arckeldurp en ook op het Youtube-kanaal van deze carnavalsvierders. Is er nieuws in de komende periode, dan zal Prins Gijs XVI met zijn gebarentolk zeker weer de studio van Miek Fotografie & Design induiken voor een leuke nieuwe persconferentie. De organisatie is ook zeker afhankelijk van de overheid, maar zal er alles aan doen om toch in beperkte vorm een leuk carnavalsfeest neer te zetten, op anderhalve meter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden