<p>Initiatiefnemers Hans Heermans, Jan-Willem Schmid en Frank Peters zijn blij dat de Dorpsraad Hedel bijna een feit is.&nbsp;</p>

Initiatiefnemers Hans Heermans, Jan-Willem Schmid en Frank Peters zijn blij dat de Dorpsraad Hedel bijna een feit is. 

(Foto: Kyra Schmid)

'We willen wat voor Hedel doen!'

Nu staan er nog twee letters achter Dorpsraad Hedel: ‘io’ oftewel ‘in oprichting’. Binnen afzienbare tijd zullen die verdwijnen. Want bijna is de dorpsraad een formele stichting en kan ze daadwerkelijk aan de slag met thema’s die de inwoners van Hedel bezighouden. Op dinsdag 29 september worden de taken tijdens de oprichtingsvergadering verdeeld. Initiatiefnemers Hans Heermans, Jan-Willem Schmid en Frank Peters zijn blij met het enthousiasme van hun dorpsgenoten.

door Loeki Bruinink

Hedel - Overal in de gemeente Maasdriel zagen dorpsraden het licht. In Hedel nog niet. Maar daar komt dus binnenkort verandering in. Jan-Willem Schmid, Hans Heermans en Frank Peters hebben zich daar de afgelopen maanden sterk voor gemaakt. Zij zijn geen onbekende gezichten in Hedel. Hans Heermans kent vrijwel iedereen van Scheepswerf Heermans en als oprichter van Tennisvereniging De Winkels. Jan-Willem Schmid maakt onder meer deel uit van werkgroepen die De Soepkom en het Kasteelplein willen verfraaien. En Frank Peters is vooral bekend bij de jeugd, dankzij zijn inspanningen voor jongerenvereniging Flux.

De drie mannen vinden het belangrijk een dorpsraad in Hedel te realiseren. “Om de leefbaarheid in ons dorp te verbeteren. Zo’n raad behartigt de belangen van inwoners en kan hun wensen en ideeën beter onder de aandacht brengen bij de gemeente. Andere kernen hebben daar al goede ervaringen mee.” Corona vertraagde het proces, maar inmiddels komen ze steeds dichter bij hun doel. Daarbij worden ze - in het kader van Krachtige Kernen - ondersteund door de gemeente.

Vorige week bezochten zo’n 35 inwoners de informatieavond van Dorpsraad Hedel io in Gelre’s End. “Die bijeenkomst leverde twaalf personen op die actief willen zijn binnen de dorpsraad; als bestuurslid of als lid van een commissie. Ook kregen we via de mail en Facebook reacties van mensen die niet bij de avond konden zijn: ‘We willen wel wat voor Hedel doen!’ lieten ze weten. Straks worden er werkgroepen rond een specifiek onderwerp opgezet. Daar kun je je als betrokken inwoners bij aansluiten.”

De initiatiefnemers hopen dat de dorpsraad een goede afspiegeling wordt van de inwoners van Hedel. “We zijn nog op zoek naar mensen die zich met de communicatie willen bezighouden, waaronder het opzetten van een website en bijhouden van social media. En we zouden graag meer jongeren betrekken bij de raad.”

Aan thema’s waarmee die raad aan de slag kan gaan, is geen gebrek. “Er werd onder meer gewezen op gevaarlijke verkeerssituaties, het gebrek aan bankjes in de openbare ruimte en de entree van Hedel die een opknapbeurt nodig heeft. Ook zouden arbeidsmigranten en statushouders meer bij het dorp betrokken kunnen worden.

Inwoners die zich samen sterk willen maken voor een krachtig Hedel, zijn op 29 september vanaf 20.00 uur welkom in Gelre’s End. Vanwege de coronamaatregelen moet je vooraf per mail je naam en telefoonnummer opgeven: www.dorpsraad.hedel@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden