On-kruid: Daglelie (Hemerocallis)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Zijn wetenschappelijke naam Hemerocallis betekent zoiets als ‘schoonheid voor een dag’. De kleurrijke en fraai gevormde bloemen bloeien slechts een dag, vandaar de Nederlandse naam ‘Daglelie’.
Gelukkig maakt de Daglelie elke dag veel bloemknoppen aan waardoor er elke dag weer een aantal bloemen bloeien. Gewoonlijk groeit een lelie uit een knol, maar de Daglelie niet, hij bezit een wortelgestel.

Zijn oorspronkelijke thuisbasis is Azië, waar de Daglelie is al eeuwen bekend is. Het was Marco Polo die de Daglelie via de handelsroutes naar Europa gebracht. In Azië is deze smaakvolle en oogstrelende Daglelie al eeuwen bekend, niet alleen als tuinplant, maar ook als voedselplant met medicinale eigenschappen. De lelies en het blad zijn namelijk eetbaar, ze zijn zoet, wat fris en knapperig met een peperachtige smaak, hoe donkerder de kleur hoe pittiger ze smaken. De bloemknoppen zijn net zo smaakvol, je kunt ze goed wokken, roerbakken en frituren, ze hebben een typisch Aziatisch smaakje.
Je kunt de bloeiende lelies, die veel nectar bezitten ook als garnering gebruiken in de yoghurt of de vla. Stoom je de bloemen eerst, dan kun je ze gemakkelijker drogen en ze later te gebruiken als smaakmaker voor in de keuken. De lelies hebben een gunstig effect op de spijsvertering en werken rustgevend. Doch teveel lelies eten kan maagklachten veroorzaken. Eet hem dus met mate.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden