Voormalige vuilstort Ketelsteeg wordt zonnepark

Energie van Hollandsche bodem BV (EvHb) uit Elst (GLD) realiseert een zonnepark in Zaltbommel. Daar zullen ruim 14.000 zonnepanelen tussen de 500 en de 600 huishoudens voorzien van 100% zelf opgewekte groene energie.

Het zonnepark kreeg de naam ‘Ketelsteeg’. De naam verwijst naar de oude vuilstort in het buurtschap Oensel die inmiddels al 30 jaar gesloten is.

Op 20 oktober, ondertekende wethouder Simon Buwalda samen met Energie van Hollandsche bodem de overeenkomst. Met de ondertekening zetten zij een mooie eerste stap om het toekomstige zonnepark te realiseren. Het zonnepark levert met 1.691.100 kWh per jaar een bijdrage van bijna 1% aan onze duurzaamheidsambitie om 16% duurzame energie op te wekken.

Verlaag je energierekening

Energie van Hollandsche bodem geeft u als omwonenden in de omringende postcodegebieden in Zaltbommel de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen in het nieuwe zonnepark. Daarmee wekken geïnteresseerden straks hun eigen 100% groene stroom op en verlagen zij hun energierekening met 20 tot 40%.

Planning

Voor het zover is, dat het zonnepark daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, moet eerst een aantal procedures doorlopen worden. Het bestemmingsplan en de bouwvergunning zijn hierin de belangrijkste stappen. Het nieuwe bestemmingsplan is een proces dat enige tijd met zich meebrengt en doorloopt tot in 2017. Energie van Hollandsche bodem gaat er van uit dat ze in het voorjaar van 2018 daadwerkelijk kan gaan bouwen.

Belangstelling

Op de site van EvHb www.evhb.nl, kunt u zich nu alvast als belangstellende aanmelden. U krijgt dan met enige regelmaat nieuwsfeiten via een nieuwsbrief toegestuurd en wordt persoonlijk geïnformeerd als de definitieve inschrijving start. Op het moment dat de officiële inschrijving geopend wordt, is er ook een rekenmodule beschikbaar. U kunt precies uitrekenen hoeveel panelen u nodig hebt om uw energierekening te verlagen en wat uw investering oplevert. De terugverdientijd van de investering, zo geeft EvHb aan, is binnen tien jaar.

Doe mee

Doe mee, meld je aan als belangstellende en wek samen met jouw buurtgenoten straks je eigen energie op in het collectieve zonnepark ‘Ketelsteeg’. Je kunt meedoen als je als viercijferige postcode 4175, 4176, 4181, 4182, 5301, 5302, 5311, 5314, 5327 of 5328 hebt.

Ook voor ondernemers

Ook ondernemers met een kleinverbruiksaansluiting kunnen tot 10.000 kWh per jaar meedoen. Mits actief in het postcodegebied.

Zoemen en blaten

Naast dat geïnteresseerden flink gaan besparen op hun energierekening, dragen deelnemers ook bij aan een betere leefomgeving en verduurzaming. Ook Energie van Hollandsche bodem neemt haar verantwoordelijkheid, door naast het plaatsen van zonnepanelen in haar zonneparken ook ruime aandacht te schenken voor het ontwikkelen van de flora en fauna als toegevoegde waarde in haar projecten. Voor zonnepark ‘Ketelsteeg’ geldt dat ze naast en onder de stellingen – waar de zonnepanelen op komen te liggen-, zoveel mogelijk planten en bloemen aanbrengt. Dat moet dan een perfecte plek gaan worden voor bijen, vlinders en andere insecten. Takkenrillen gaan zorgen dat vogels en bijvoorbeeld egels mooie verstopplaatsen krijgen. Ook wil het bedrijf nest- en vleermuiskasten en insectenhotels plaatsen. Het gras willen de mensen achter EvHb door schapen laten begrazen. Hoe leuk is dat!

Over Energie van Hollandsche bodem

Het zonnepark wordt gerealiseerd door Energie van Hollandsche bodem BV. Het bedrijf is op meer plaatsen actief met de ontwikkeling van zonneparken op restgronden, daken van bedrijven, scholen en fabriekshallen, maar o.a. ook op geluidschermen, zoals bij Tiel langs de A15. Voor elk zonnepark of -dak richt zij een energiecoöperatie op of werkt samen met bestaande energiecoöperaties.

Kijk voor meer informatie op de site: www.evhb.nl (waar zijn we)