Maas- en Waaljutters verzamelen tien ton afval

Dertien verenigingen uit de gemeente Maasdriel haalden samen tien ton afval op. Op zaterdag 2 april en 24 september struinden zij de uiterwaarden van de Maas en de Waal af om te ontdoen van zwerfafval, in ruil voor een bijdrage aan de clubkas.

In het voorjaar was de ‘oogst’ groter dan dit najaar. Veel gevonden afval was afkomstig van recreanten zoals barbecues en blikken bier. Daarnaast zijn er tuinsets, banken, landbouwplastic, een televisie, een wiel van een vliegtuig en autobanden opgehaald. De gemeente is tevreden met de opbrengst en kijkt op welke manier ze volgend jaar vervolg kan geven aan de actie.

De deelnemende verenigingen waren:
Fanfare Juliana Rossum, Stichting jeugdvakantiespelen Well, Diaconie protestantse gemeente Rossum-Hurwenen, Toneelgroep Van Alles Wa, Seniorenclub ’t Verzetje, Vereniging Jong Heerewaarden, Lionsclub De Bommelerwaard, KBO- Maasdriel, Stichting Rossums Dorpsbelang, HSV de Maaskanters Heerewaarden, Zonnebloem Oud Maasdriel, Hervormde gemeente Hedel Connect/Follow, Menvereniging ’t Gelders Span Ammerzoden.

Bewustwording en opruiming zwerfafval
Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na de hoogwaterperiode blijft er in het gebied veel zwerfafval achter. Dit is uiteraard slecht voor het milieu, voor mens en dier, en zorgt bovendien voor een lelijk landschapsbeeld.

Maas-en Waaljutten
Om dit actuele probleem te verminderen is de gemeente Maasdriel in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten. In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al veel mensen bewust gemaakt van het zwerfafvalprobleem en zijn er al diverse opruimacties georganiseerd.