Opnames Nieuwsuur: gemiddeld Nederlands gezin produceert 889 kilo restafval

TV-programma Nieuwsuur maakte vrijdag opnames bij Avri in Geldermalsen. De opnames waren voor een uitzending over hoe we in Nederland in 2020 ons afval nog beter scheiden dan nu.

Een gemiddeld Nederlands gezin van 4 personen produceert op dit moment nog 889 kilo aan restafval per jaar. Daar zitten nog steeds veel herbruikbare grondstoffen in als gft en plastic. Bij ons in Rivierenland scheiden inwoners hun afval beter en produceert een zelfde gezin slechts 560 kilo aan restafval. Toch is de ambitie van de Rijksoverheid dat dit gezin in 2020 hun afval nog beter scheidt en nog maar 400 kilo restafval produceert (100 kilo per persoon). Avri is daarom samen met de 10 gemeenten in Rivierenland nu al bezig met nadenken over hoe wij in onze regio met de ambitie van het Rijk om zullen gaan. Aangezien het afval hier al goed gescheiden wordt, zou het kunnen dat er voor onze regio scherpere ambities gesteld worden dan de landelijke.

Nieuwsuur – de toekomst van afvalscheiding, 12 juli, 22.00 uur, NPO 1.