Zwemmen in rivieren: in Gelderland gaat het elk jaar tien keer mis

Zwemmen in de rivier is levensgevaarlijk. Daarvoor waarschuwen de provincie en Rijkswaterstaat bij de start van het zwemseizoen.

De waarschuwing is niet nieuw, maar volgens Rijkswaterstaat gebeuren in Gelderland nog steeds elk jaar rond de tien ernstige ongelukken bij het zwemmen in de rivieren. ‘En daar zitten ook ongelukken met dodelijke afloop tussen’, aldus woordvoerder Gertske de Bruijn van Rijkswaterstaat.

Het is gevaarlijk om in de rivieren te zwemmen vanwege de grote schepen. Ook kan er sprake zijn van onderkoeling en onverwachte stromingen.

Sterke stroming

In juli 2015 komt in Gendt een 50-jarige man om het leven, nadat zijn 24-jarige zoon in de Waal in problemen kwam. De man weet zijn zoon op de kant te krijgen, maar gaat door de sterke stroming zelf kopje onder.

Twee dagen later komt in de Rijn bij Spijk een 40-jarige Hongaar om het leven. Hij wordt tijdens het zwemmen onder water gezogen door de stroming.

In 2014 komt een man om het leven als hij van de Waalbrug in Nijmegen springt, De vrouw met wie hij springt, raakt gewond.

Op de website zwemwater.nl zijn zwemplekken te vinden die wel veilig zijn en waar ook de kwaliteit van het water gecontroleerd wordt. Het zwemseizoen ging in op 1 mei.