Fruittelers staan dezer dagen op scherp vanwege de nachtvorst

Het kan zomaar zijn dat het vorstalarm midden in de nacht afgaat. Diverse telers in de regio West Betuwe moesten van zondag op maandag al hun bed uit om hun gewassen te beregenen.

Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie gaat het vooral om telers van peren- en pruimenbomen. Door de boomgaard te besproeien, beschermen de telers hun fruitbloesem en daarmee de vruchten tegen de vorst. Veel fruitbedrijven hebben hiervoor hun vorstalarm ingeschakeld.

Er staan pompen en sproeiers klaar om de bloesem van een dun ijslaagje te voorzien. Zo worden de jonge knoppen beschermd tegen bevriezing. Als bloesem namelijk bevriest, leveren de bomen minder fruit op.

Waterpeil verhoogd voor telers

Door de nachtvorstbestrijding neemt de vraag naar oppervlaktewater lokaal sterk toe. Om voldoende water beschikbaar te hebben, heeft het Waterschap Rivierenland maatregelen genomen. Zo is onder andere het waterpeil verhoogd. Ook de komende dagen zorgt het waterschap voor voldoende water.