Tientallen dode, verwaarloosde en magere dieren in schuur Poederoijen

Donderdag zijn tientallen dode en verwaarloosde dieren aangetroffen in een schuur in Poederoijen.
De eigenaar wordt gestraft, zegt Ed Webers van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Hij voerde samen met de dierenpolitie Gelderland-Zuid een controle uit bij de man, een hobbyhouder. Die was enige tijd geleden bekeurd omdat hij zijn dieren had verwaarloosd. Toen werd melding gedaan van de verwaarlozing.

Inspectie

Tijdens de inspectie bleek dat de man opnieuw konijnen, schapen en geiten hield onder erbarmelijke omstandigheden. Onder meer de hokken waren vies en te klein.

‘We troffen dode en verwaarloosde, vermagerde dieren aan die geen voer of drinkwater hadden’, zegt Webers. De hobbyhouder is volgens hem niet oud en/of verward maar een man met een normale baan die bij zijn volle verstand is.

Verbod

De politie neemt de strafrechtelijke procedure voor haar rekening. Zo moet de man zich binnenkort op het bureau komen verantwoorden. De officier van justitie zal hem bovendien vervolgen. Webers en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) leggen zogenoemde bestuursrechtelijke maatregelen op. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij voorschrijven hoe een verblijf er uit hoort te zien (en wat er dus veranderd moet worden).

Daarnaast zullen de inspectie en de RVO bij de officier van justitie ervoor pleiten dat de man geen dieren meer mag houden.